Luifels
Ben jij een kampeerder die graag met zijn caravan rondtrekt en liever niet langer dan een paar dagen op dezelfde plek staat? Ja? Dan heb je vast geen zin om een complete voortent met een zwaar en vrij complex frame mee te sjouwen en op te zetten. Maar je wilt natuurlijk wel lekker buiten kunnen zitten, maar dan uit de zon. Dan heb je de keuze uit twee opties: een zakluifel of casseteluifel. Zo'n luifel is binnen enkele minuten klaar voor gebruik en kost geen enkele bagageruimte.
Zakluifel: bevestiging via voortentrail
Voor een caravan is een zakluifel het populairst: De Thule omnistor 1200 en de Fiamma caravanstore XL. Dit zijn luifels waarbij het doek en het frame op een handige manier in een hoes zitten geborgen. Thuis kun je de luifel al eenvoudig door de voortentrail trekken, zodat de luifel tijdens de reis aan jouw caravan hangt en geen extra ruimte in neemt. Bij aankomst op de camping open je eenvoudig de rits van de luifel en binnen 2 minuten zit je al heerlijk uit de zon. Ben je wat kleiner van stuk, dan is het verstandig om een opstapje mee te nemen als je niet goed bij de caravanrail kunt.
Cassetteluifel: bevestiging via schroeven
En stapje hoger in luxe zijn cassetteluifels. Deze zonneschermen schroef je aan de caravan en zitten er dus vast aan. Op de camping draai je de luifel met een slinger uit. Je hebt geen gedoe meer met stangen en opstapjes en binnen no time zit je in de schaduw. Qua cassetteluifels kun je kiezen voor diverse types met ieder zijn eigen bevestiging. We lichten drie bevestigingsmogelijkheden toe:
1. Bevestiging op het dak
We merken dat mensen met een caravan tegenwoordig vaak kiezen voor een dakmodel, zoals de Thule omnistor 6300. Deze luifel wordt door middel van drie montagerails (over de volledige breedte van de caravan) op het dak geplaatst. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je de montage ook prima zelf doen. Mocht je ergens langere tijd blijven staan, dan kun je altijd de voortent nog opzetten en dan laat je de cassette gesloten.
2. Bevestiging aan de wand
Wanneer je geen voortent meer wilt en alleen nog maar een cassetteluifel, dan kun je ook voor een wandmodel gaan, bijvoorbeeld de Thule omnistor 5000. Aan de achterkant van deze cassette zit een profiel dat je in de caravanrail haakt. Het enige dat je qua bevestiging moet doen, is de cassette in de caravanrail kantelen en de luifel 'zekeren' met twee bouten, zodat de luifelbox niet meer uit de rail kan vallen.
3. Montage onder de caravanrail
Een derde mogelijkheid is het monteren van een wandluifel onder de caravanrail, met behulp van de standaard meegeleverde adapterplaten. Zorg er bij deze montage wel voor dat je de adapters in het houtwerk van de caravan schroeft, zodat bij een stevige storm niet je halve caravanwand afbreekt. Een caravanwand bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit piepschuim en dit materiaal biedt onvoldoende draagkracht voor een opengedraaide luifel. Alleen het houten geraamte van de caravan is hier voor geschikt.
Cassetteluifel met motor voor meer gemak
Mocht je het jezelf nog iets makkelijker willen maken, dan kun je een cassetteluifel ook nog van een motor voorzien. De motor vervangt de slinger waarmee je het doek uit de cassette draait. Als je jouw cassetteluifel van een motor voorziet, dan rolt het doek vanzelf uit de cassette. Je hoeft dan alleen nog maar de staanders eronder te plaatsen. Ideaal bijvoorbeeld wanneer het regent. Jij zit binnen lekker droog, zet de motor aan en het doek rolt zichzelf uit. Je kunt dan beschut onder het doek gaan staan en de staanders plaatsen.